AİKİDO’NUN ANLAMI VE AMACI

Uzakdoğu savaş sanatları; içinde olmayanlarca çoğunlukla bir dövüş sporu olarak zannedilir. Oysa Uzakdoğu savaş sanatları, içinde felsefe ve savunma tekniklerini barındıran bir sanattır. Aslında her şeyden önce bir yaşam felsefesidir. Bilindiği gibi felsefe her şeyin üstündedir. Yaşamın felsefesini en iyi algılayan Uzakdoğu sanatlarından biri de Aikido’dur.

“BAŞKASINI YENMEK BAŞARIDIR, KENDİNİ YENMEK BİLGELİKTİR.”

Önemli ve zor olan, kendini tanımaktır. Aikido, başkalarıyla savaşmak değil, kendinle barışma ve yaşamla uyumlanma yoludur.

Aikido, kelime anlamıyla “evrensel enerjiye uyum yolu” demektir. “Ai” uyum, evrensel enerji (Ki enerjisi) ise bize ve tüm evrene hayat veren enerji (yaşam enerjisi) olarak tanımlanabilir. “Do” yol (yaşam süreci) demektir. Savaş sanatlarında genel anlamda yapılan çalışmalarla amaç aydınlanmak olduğundan, aydınlanma yolu olarak da tanımlayabiliriz. Aikido’da amaç; kendinle, karşındakiyle, doğayla ve çevremizdeki her şeyle, kısaca evrenle uyuma girebilmek ve uyumsuzluğun getirdiği tüm olumsuzluklardan uzaklaşabilmektir. Aynı zamanda çok etkili ve güç gerektirmeyen bir savunma sanatıdır.

Aikido, kişisel farkındalık, yaratıcılık ve doğa ile uyum içinde olmakla elde edilen bir gücün yoludur. Birtakım fiziksel egzersizler (savaş teknikleri) aracılığıyla, içimizdeki ve evrendeki, yani her yerdeki yaşam enerjisi ile uyumlanma (kendini tanıma – aydınlanma) yoludur. Aslında yaşam sürecimizi zenginleştiren bir hayat felsefesidir. Aikido’yu sadece teknik düzeyde çalışanlar, salt savaş sanatı yüzüyle karşılaşmakta ve öğretinin derinliğini anlayamamaktadırlar.

“NE ZAMAN Kİ VÜCUDUN, RUHUN VE ENERJİNİN HAREKETLERİ BİRLEŞİR VE HARMONİ HALİNE GELİRSE, O ZAMAN EGO KAYBOLUR. GÖNÜL, VİCDAN VE IŞIKLA DOLAR.” O.Sensei

Aikido teknikleri, bize uyumu öğreten ve ruhsal yönden eğiten fiziksel egzersizlerdir. Teknikler ilerledikçe kendimizi savunmak için tekniği değil, uyumu kullanmaya başlarız. Rakibin gücüne uyumlanıp, birlikte akarak yenilmez oluruz. Gücümüzle ona karşı koyup direnebildiğimiz için değil, karşısında yenecek bir güç bulamadığı için yenilmez oluruz. Rakibimiz bizi yenmeye çalıştıkça kendini yener. Bu yolda yürüyerek egomuzu kontrol altına almayı ve egonun örttüğü gücü yani sevgiyi açığa çıkarmayı öğreniriz. İşte bu nedenle Aikido çalışmaları, daima karşılıklı olarak yapılır fakat müsabakası yoktur. Başkası ile yarışmamak ve kendini yenmek yolunda ilerleyebilmek amacıyla kurucusu Morihei UESHIBA tarafından müsabaka yasaklanmıştır.

“HER KİM, MÜCADELEDE USTALAŞIRSA KIZGIN OLMAYACAKTIR. HER KİM, KAZANMADA USTALAŞIRSA KORKAK OLMAYACAKTIR. BÖYLECE AKIL, DÖVÜŞTEN ÖNCE KAZANACAKTIR. FAKAT BUNU GÖRMEYENLER, SAVAŞMAYA DEVAM EDECEKLERDİR”. O.SENSEİ

Derslerde çok sayıda tekrar edilerek çalışılan teknikler; insanı oluşturan akıl, ruh ve beden bütünlüğünü sağlayarak, egomuzu doğru yönde kontrol etmeyi öğreterek, tam anlamıyla yaşama uyumlanmayı sağlar. Bu uyum önce tekniklerimizde ve çalışma arkadaşlarımızla aramızda oluşur. Sonra yaşamla ve doğayla uyuma dönüşür. İşte bu aşama, gerçek sevginin hissedildiği aşamadır. Akıl, ruh ve beden bütünlüğünü sağlamak, bütünsel sağlığı da beraberinde getirir.
Atatürk’ün;
“BEN SPORCUNUN; ZEKİ, ÇEVİK AYNI ZAMANDA AHLAKLISINI SEVERİM”. Sözü de tam olarak buna denk gelmektedir.

Aikido’yu O’Sensei Ueshiba şöyle tanımlıyor: “Aikido, ne bir dövüş tekniği, ne de bir düşmanı yenme yöntemidir. O, dünyaya uyumu getirmek ve insanın varlığını tek bir bütüne dönüştürmek için vardır.”

Aikido çalışmaları aynı zamanda Ki enerjinin (evrensel enerji) de açığa çıkmasını sağlar. Bir annenin çocuğunu kurtarmak amacıyla, arabayı can havliyle kaldırması gibi olayları zaman zaman duymuşuzdur. İşte Ki enerji denilen budur. Yani aslında bizde var olan, ancak bilinçli olarak kullanmayı bilmediğimiz içsel gücümüzdür Ki enerji. Aikido bize, bu gücü hissetmek ve kontrol altına almak yolunu da açar. Yani, bütünsel olarak sağlıklı ve mutlu bir yaşam seçeneği sunar.

Aikido hakkında, burada anlatılanlar ve anlatılabilecek daha birçok şey, buzdağının sadece görülebilen kısmıdır. Görülemeyenler herkes için farklı olabilen, engin bir hazinedir. Her birey kendi hazinesini kendi içsel yolculuğunda bulur.

Bütünsel sağlık, yaşamla uyumun keşfi ve sevginin açığa çıkmasının keyfi, Aikido ile mümkündür.

Aikido antrenmanları, Dojo’da (Uzakdoğu antrenman salonu) yapılmaktadır.

“Dojo; bizlerin, kendimizle, korkularımızla, endişelerimizle, tepkilerimizle ve alışkanlıklarımızla temasa geçtiğimiz küçük bir evrendir.” Joe Hyams

Sensei Sezer ERGÜN