Skip to content Skip to footer

SENSEİ : Japonca iki kanji’nin ( SEN ve SEİ ) bir araya gelmesiyle doğan bir kelimedir. Edebî yönden iki kelimeden oluşmaktadır:

SEN: Daha önce, bir evvelki, öncelik, gelecek, gidilmesi gereken yer, yön, tepe, birinci sıra, güç, nükte

SEİ: Hayat, yaşamak, yaşatmak, kullanmak, bir çocuğu taşımak, doğmak, temiz.

Yukarıdaki açıklamaların ışığı altında BUDO’daki kelime anlamı Türkçe’ye çevrildiği zaman; Öğretici, Usta demektir. Önemli olan bu kelimelerin altında yatan değeri anlamaktır.

Gaflet içinde olmayan, BUDO terbiyesi içinde yetişenler için basit bir kelime değildir. Saygı gösterilen, onursal bir ünvandır. Önde giden,yol gösteren, bilgiyi rehber edinmiş, insanlık değerleri üst seviyeye ulaşmış, mütevazı, şahsiyet ve karakter sahibi, kalbe giden yolu açık, etrafına ışık saçan, egosundan sıyrılmış kişi demektir.

BUDO’da ulaşılacak en büyük ünvanlardan birisidir. Böyle bir şahsiyetin önünde eğilmek ve talebesi olmak en büyük değerdir. Budo yapanlar için baş her gelenin önünde eğilmez. Aksi takdirde köleliği seçmiş olmak demektir.

Sensei, bir öğretmenden çok rehber ve liderdir. Bu sözcükten anlaşılacağı gibi, sensei, öğrencinin ulaşmaya çalıştığı yerde olan kişidir. Kancho, yani dojo’ nun baş ustası olarak görevi, öğrencilerin doğru yönde ilerlemelerini sağlamaktır.

O, yalnızca doğru yolu işaret eder; gerçek yolculuk deshi ye kalır. Size tekniği gösterirama sizin adınıza yapamaz. Ancak kendiniz sizin için en iyisini yapabilirsiniz. İyi bir sensei, öğrencilerine başkalarıyla uyum içinde yaşamak için ihtiyaç olan kuralları keşfettirendir.

Ürkütücü bir irade yoğunluğu saçan Sensei’ye karşı asla dikkatsizce yada rasgele davranılmaz. O asla hiçbir şart altında, kendine saygı gösterilmesini beklemese de, kıdemli öğrenciler bu konu üzerinde titizlikle dururlar. Sensei’lerine karşı saygısız bir davranışı, kişisel bir hakaret olarak değerlendirir ve buna göre tepki verirler.

Böyle bir tepkiyi, Sensei’lerini şereflendirmek için göstermezler; iyi bir sensei, zaman zaman herkesin gevşemesini ve olağan davranmasını tercih eder. Bunun yanı sıra, kıdemli bir deshi, disiplinin değerini anlar.Sensei’nin karşısında eğilmenin, kişinin kendi yararına yaptığı bir çalışma olduğunu, aynı zamanda ; gevşemiş bir disiplinin tüm dojo’yu da zayıflatacağını bilirler.